National patientsikkerhedspris går til Nordjylland

Foto: Region Nordjylland.

Det psykosociale beredskab for medarbejdere, som Region Nordjylland straks etablerede under covid-19-pandemien har modtaget Dansk Selskab for Patientsikkerheds årlige Patientsikkerhedspris. 

Indsats for sundhedspersonalet gjorde en forskel

Når Dansk Selskab for Patientsikkerhed har kigget mod Nordjylland, så hænger det blandt andet sammen med, at de ved årets uddeling har haft fokus på sundhedspersonalet, da 2021 er WHO’s internationale år for sundheds- og plejepersonale.

I Region Nordjylland blev det psykosociale beredskab for medarbejdere etableret meget hurtigt efter nedlukningen af Danmark i april 2020 i et samarbejde mellem Aalborg Universitetshospital, Regionshospital Nordjylland, Psykiatrien og Regionshuset i Region Nordjylland. Det var rettet mod alle sundhedsprofessionelle med henblik på at kunne yde den nødvendige hjælp undervejs i en epidemi.

Jan Mainz, der er direktør for patientforløb og kvalitet i Psykiatrien og Mariane Therkelsen, der er direktør for Mennesker og Organisation, har siddet for bordenden i den koordinationsgruppe, som på kort tid fik etableret det tværregionale psykosociale beredskab.

– Denne pris er en stor anerkendelse til alle de medarbejdere, som har været en del af det psykosociale beredskab. Det gælder både dem, som har været en del af koordineringen af initiativet, og dem som har været en del af det udførende led i det psykosociale beredskab. De har i den grad været med til at gøre en forskel i en svær tid, siger Jan Mainz og Mariane Therkelsen.

En læring ved fremtidige sundhedskriser

I begrundelsen fra Dansk Selskab for Patientsikkerhed står der blandt andet:

”Jeres initiativ til at etablere et psykosocialt beredskab begyndte allerede i den første fase af covid-19 i marts 2020, og har vist, hvordan kan ydes en enestående og vigtig hjælp i krisesituationer. En hjælp, som også kan bringes i anvendelse i andre belastende situationer, og som dermed har potentiale til spredning i det danske sundhedsvæsen og internationalt.

Det har stor betydning for patienter, borgere og pårørende, at sundhedsvæsenet under en krise formår at sætte patientsikkerheden i fokus samtidig med at håndtere personalets arbejdsmiljø.”

Og netop anerkendelsen af, at man med det psykosociale beredskabs indsats har taget ekstra hånd om personalets arbejdsmiljø i en svær tid, ser Jan Mainz som en helt central læring ved covid-19.

– Vi bør også fremover indtænke et psykosocialt beredskab ind i de nationale beredskabsplaner. Det er en national opgave at tage vare på den psykologiske tryghed for alle sundhedsansatte, der har bragt os dertil, hvor vi er i dag. Prisen her går også til alle dem, som i virkeligheden er krumtappen i det danske sundhedsvæsen: sygeplejerskerne, social- og sundhedsassistenterne, lægerne, ergo- og fysioterapeuter, bioanalytikerne, dem alle sammen, som har båret os igennem denne pandemi, siger Jan Mainz.

Alene på de første fem måneder i 2020 gennemførte det psykosociale beredskab 81 individuelle forløb og 28 gruppeforløb med sundhedspersonale. Flertallet undgik sygemeldinger, selv om der har været tale om mere intense reaktioner end det gennemsnitlige stressforløb. Alle ledere kunne henvise til Det psykosociale korps, der udførte det støttende og opfølgende arbejde ift. de enkeltpersoner eller grupper, som var henvist til korpset.

Kommentarer