Samfund

MitID kaos: Tusindvis af borgere i kommunen risikerer på tirsdag at miste adgang til digitale systemer

Ti procent af de nuværende NemID-brugere, svarende til cirka 500.000 danskere, kan se frem til et kaos efter tirsdag den 1 november når NemID lukkes ned.

På landsplan har 4,7 millioner borgere nu skiftet NemID ud med MitID, men de sidste ti procent kan tirsdag miste adgang til digitale ydelser, som bank, forsikrning og meget andet.

Ældre Sagen og andre organisationer har gennem halvandet år kontinuerligt advaret mod situationen:

– Vi opfordrer til, at der gøres særlige tiltag for at møde mange af landets svagestes borgere i eget hjem, for eksempel dem, der bor på plejehjem, samt dem, som får omfattende personlig og praktisk hjælp i eget hjem. Og adgangen til hjælp og vejledning samt kvaliteten af samme må aldrig afhænge af, hvor i landet man bor.

– Det er jo helt vildt mange borgere, som fuldstændig er ladt i stikken og får det virkelig svært fra på tirsdag«, siger Morten Hjelholt, lektor ved IT-Universitetet til Politiken.

– Når de ikke er på MitID, står de enten uden adgang til deres egne penge eller er overladt til, at pårørende måske kan hjælpe dem. Man har fra samtlige ansvarlige organer undervurderet alvorligheden i det her.

Morten Hjelholt frygter, at der efter skæringsdatoen på mandag vil opstå alvorlige situationer og måske juridiske tvister, når banker oplyser deres kunder om vigtige kundeforhold, som kunderne pludselig ikke kan tilgå og læse.

Deadline for skiftet til MitID er allerede blevet udskudt i fire måneder og har lagt stort pres på kommunernes Borgerservice. Politiken har i en række artikler skrevet om udfordringerne som led i serien om den digitale underklasse, hvor pårørende ofte kæmper en næsten umulig kamp for at hjælpe borgere, som har det svært med de digitale systemer.

Kommentarer